Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová si trvá na svém: Británie po brexitu opustí i celní unii

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Londýn - Britská vláda zopakovala, že hodlá v rámci odchodu z Evropské unie opustit i celní unii. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. S ujištěním přišla krátce před očekávaným symbolickým hlasováním o dodatku, který nechává otevřenou možnost, aby země po brexitu zůstala s EU v celní unii. Ten schválila minulý týden Sněmovna lordů.

Vláda premiérky Theresy Mayové utrpěla minulou středu porážku v horní komoře britského parlamentu, když Sněmovna lordů schválila dodatek o možnosti setrvat v celní unii, ačkoliv vláda konzervativců premiérky Mayové byla proti.

Poslanci dolní komory mohou dodatek k zákonu, který přijala nevolená Sněmovna lordů, změnit. Tuto možnost budou mít už ve čtvrtek. Podle BBC se dá ale očekávat, že řada poslanců stanovisko horní komory podpoří. Výsledek hlasování bude nicméně - stejně jako v případě hlasování horní komory - nezávazný, a vládě premiérky Mayové tak nijak ruce nesváže.

Podle BBC britský kabinet nehodlá měnit názor na setrvání v celní unii, který je u většiny ministrů dlouhodobě odmítavý. "Nebudeme setrvávat nebo se zapojovat do (nové) celní unie," uvedl zdroj BBC z britské vlády.

V neděli podpořili na sociálních sítích odchod z celní unie například ministr životního prostředí Michael Gove či náměstek ministra pro místní samosprávu Sajid Javid.

Opoziční labouristé vyzvali, aby se Spojené království po brexitu stalo členem celní unie s EU za nově vyjednaných podmínek. Podle příznivců setrvání ve společném celním prostoru by takové řešení umožnilo zachovat i otevřené hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Režim na hranici napříč Irským ostrovem je jedním z hlavních sporných bodů při vyjednávání Británie s EU.

Britská premiérka Theresa Mayová oficiálně oznámila Bruselu úmysl své země odejít z EU loni v březnu. Završení odchodu Británie z EU je naplánováno na 29. března příštího roku.

Témata:  Brexit Velká Británie EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy