Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár ilegální ropné šachty v Indonésii si vyžádal už 21 lidí, desítky lidí jsou v kritickém stavu

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Jakarta - Nejméně na 21 mrtvých stoupla bilance požáru, který vypukl ve středu krátce po půlnoci místního času u nelegálně vyhloubené ropné šachty v indonéské provincii Aceh. Informovaly o tom dnes místní úřady, které citovala agentura AFP. Popáleniny utrpělo několik desítek lidí, z nichž 38 je stále hospitalizováno ve vážném stavu. Není tedy vyloučeno, že počet mrtvých ještě vzroste.

Policie stále prověřuje příčinu požáru, který mohl vzniknout například od zapálené cigarety. Hasiči bojovali s vysoko šlehajícími plameny několik hodin, než se jim je podařilo dostat pod kontrolu.

Oheň mimo jiné zničil pět domů v okolí. Mluvčí záchranářů řekl, že ze šachty vyvrtané do hloubky 250 metrů se řinula ropa, kolem níž se shlukli lidé a snažili se ji odčerpávat.

V provincii Aceh, která leží na severním cípu ostrova Sumatra, je velké množství ropných vrtů, které často vznikají nelegálně. Není to ale jen záležitost Acehu - odhaduje se, že v celé Indonésii jsou desítky tisíc podobných nelegálních vrtů. Obyvatelé také často hledají zbytky "černého zlata" i v opuštěných oficiálních vrtech, aby pak odčerpanou ropu prodali na černém trhu.

Témata:  Indonésie požáry

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy