Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci a Francouzi budou spolupracovat na zbrojních projektech za miliardy, chystá se i společný letoun

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Berlín - Německo a Francie chtějí Evropu vojensky osamostatnit od Spojených států. Dohodly se proto na miliardových zbrojních projektech včetně spolupráce na konstrukci společného bojového letounu. Smlouvy ve čtvrtek na berlínském leteckém veletrhu (ILA) podepsali zástupci ministerstev obrany obou zemí.

"Je to historická dohoda," řekla francouzská ministryně obrany Florence Parlyová. Její německá kolegyně Ursula von der Leyenová uvedla, že vyzbrojování bojových jednotek je stále náročnější a nákladnější, a proto je rozumné novou generaci technologií vyvíjet společně.

Dohodnutá spolupráce se bude týkat rovněž vývoje bezpilotních strojů a námořních bojových letadel. Na projektu eurodronu budou Němci a Francouzi nadále pokračovat v již započaté spolupráci se Španělskem a Itálií. Námořní bojový letoun by měl být připraven k nasazení od roku 2035.

Nejdůležitější je nicméně dohoda o vývoji nového společného bojového letounu. Ten by měl do roku 2040 nahradit německé stroje Eurofighter a francouzské Rafale. Konečným cílem nejsou jen samotné stroje, ale vytvoření komplexního systému, který bude schopen ovládat i drony a satelity.

Podepsaný dokument vypočítává základní vojenské požadavky na bojový letoun nové generace. V červnu má podle agentury DPA následovat časový harmonogram projektu. Na spolupráci při vývoji letounu se již ve středu dohodly evropské konsorcium Airbus a francouzská společnost Dassault Aviation.

Podle von der Leyenové se ostatní země "přirozeně" mohou k projektu připojit. Zájem již vyjádřila Itálie, Španělsko a Británie. Parlyová nicméně zdůraznila, že požadavky na nový stroj vytyčí nejprve Francie a Německo.

Plány na nový bojový letoun kritizuje německá levicová opozice. Podle německé europoslankyně za stranu Levice Sabine Lösingové se jedná o vyhazování peněz.

Témata:  Ursula von der Leyen Německo Francie Armáda Francie zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy