Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se dalšímu jednání s Íránem nebrání

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová je pro zachování dohody o íránském jaderném programu a zároveň pro jednání s Teheránem o dalších problémech, jako je třeba jeho raketový program. Řekla to dnes v Berlíně po jednání se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim.

"Náš postoj je, že by se tato smlouva neměla vypovídat," zdůraznila Merkelová. Právě o takovémto kroku uvažuje americký prezident Donald Trump, který dohodu dlouhodobě kritizuje.

Šéfka německé vlády také poznamenala, že je pro další jednání s Íránem o jeho balistických raketách, o vlivu Teheránu v Sýrii nebo o tom, jak se bude dále postupovat po vypršení částí jaderné dohody z roku 2015. "O tom by se mělo navíc jednat. To je, myslím, i společná pozice v Evropské unii," řekla.

Uvedla také, že by Izrael měl rychle Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) předat k prověření informace o íránském jaderném programu, které v pondělí představil. Premiér Benjamin Netanjahu obvinil Teherán, že po podepsání jaderné dohody lhal a nadále rozšiřoval své schopnosti v oblasti vývoje jaderných zbraní a uchovával dokumenty o svém jaderném programu. Podle expertů výstup Netanjahua poskytl jen málo nových informací.

Írán uzavřel jadernou dohodu se šesti mocnostmi - USA, Francií, Británií, Německem, Čínou a Ruskem. Cílem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí.

Témata:  Angela Merkelová EU Írán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy