reklama

Syrská státní televize přinesla záběry autobusů přijíždějících do vesnice Bajt Sahm. V úzkých uličkách obce bylo vidět desítky syrských vojáků. Později televize oznámila, že první skupina autobusů odjela a odvezla bojovníky i jejich rodiny.

Část bojovníků směřuje podle SOHR do Idlibu, další do Afrínu, který mají pod kontrolou povstalci podporovaní Tureckem. Jiní bojovníci pak odjeli do jižní provincie Dará u jordánské hranice.

Očekává se, že region opustí asi 5000 bojovníků a jejich rodin, všichni by měli odjet do povstaleckých oblastí na severu Sýrie. Jedna skupina obyvatel již enklávu opustila v pondělí.

Jinou část stejné enklávy, která se stala v minulých týdnech terčem rozsáhlého bombardování, drží i nadále příslušníci teroristické organizace Islámský stát (IS). Agentura AP s odkazem na syrské vojenské zdroje uvedla, že vojsku a jeho spojencům se podařilo oddělit členy IS v Jarmúku, kde je uprchlický tábor pro Palestince, od IS ovládající přilehlou část Hadžar al-Asvad. Právě to jsou dvě oblasti na okraji Damašku, které syrská vláda stále nemá pod kontrolou.