Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestinci opět protestují, vzduchem létají kulky a slzný plyn

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Gaza - Palestinci dnes stejně jako po pět minulých pátků protestovali na hranici palestinského Pásma Gazy a Izraele. Izraelští vojáci proti nim použili slzný plyn i ostrou munici. Podle agentury Reuters bylo zraněno na 30 osob. Při minulých pěti protestech přišlo o život přes 40 lidí a tisíce Palestinců utrpěly zranění.

Palestinci si chtějí protesty, které mají pokračovat nejméně do půlky května, vymoci právo na návrat do původních domovů svých předků v dnešním Izraeli.

Zdravotníci oznámili, že deset lidí dnes bylo poraněno střelbou a 20 dalších se nadýchalo slzného plynu. Palestinští mladíci přivlekli hořící pneumatiky co nejblíže hraničnímu plotu, aby vytvořili kouřovou clonu a ztížili Izraelcům zaměřovat. Chtějí také přes hranici posílat stejně jako v minulosti draky se zápalnými látkami. Ve čtvrtek tak způsobili na jihu Izraele požár, s nímž hasiči bojovali šest hodin. Dnes s pomocí praků údajně sestřelili izraelský pozorovací bezpilotní letoun.

Izraelská armáda potvrdila, že na palestinské straně hranice spadl její bezpilotní stroj, který měl protesty filmovat. Podle armády nehrozí, že Palestinci z dronu získají citlivé informace.

Protesty se konají pod souhrnným názvem Pochod návratu a mají trvat do květnových oslav 70. výročí vzniku Izraele. Palestinci si tuto událost připomínají každoročně jako katastrofu. Dvě třetiny ze dvou milionů obyvatel Pásma Gazy jsou potomci uprchlíků z oné doby.

Pro demonstranty je u hranice postaveno pět táborů, z nichž Palestinci na vojáky útočí. Na počátku se k protestům sešly tisíce lidí, dnes byly u hranice stovky osob.

"Jestli nám nepovolí vrátit se, měli by nám aspoň dát stát," řekl čtyřiadvacetiletý demonstrant na adresu Izraelců.

Izrael za nepřiměřené nasazení síly proti protestujícím kritizovala OSN a ochránci lidských práv. Armáda tvrdí, že vojáci mají rozkaz ochránit hranici a zabránit jejímu porušení. Střílí údajně jen po těch, kdo se příliš k hranici přiblíží nebo se pokoušejí rozmístit výbušniny. Podle Izraele protesty z pozadí organizuje protiizraelské hnutí Hamás, jež pásmu vládne. Většina mrtvých jsou podle izraelského výkladu členové Hamásu.

Témata:  Gaza (palestinské město v Pásmu Gazy) Palestina Izrael Izraelská armáda demonstrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy