Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německá popíračka holokaustu se vyhýbá vězení

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Berlín - Známá německá popíračka holokaustu, 89letá Ursula Haverbecková, které loni soud uložil trest odnětí svobody na dva roky za podněcování k nenávisti, nenastoupila do vězení. Po vypršení příslušné lhůty to dnes oznámilo státní zastupitelství, informovala agentura DPA. Na pravicovou extremistku bude nyní zřejmě vydán zatykač.

Haverbeckovou německé soudy usvědčily z podněcování k nenávisti hned několikrát. Dvouletý trest vězení, který si měla nejpozději od středy začít odpykávat, jí uložil loni v srpnu soud v dolnosaském Verdenu. Na počátku letošního roku Haverbecková neuspěla s odvoláním, a rozsudek se tak stal pravomocným.

Proti několika dalším rozsudkům, které jí ukládají trest odnětí svobody, se Haverbecková zatím v různých stupních odvolává.

Skutečnost, že známá popíračka holokaustu do uplynutí lhůty nenastoupila do věznice v Bielefeldu, znamená, že bude třeba přijmout "nutná" opatření, uvedlo dnes bez dalších podrobností státní zastupitelství. Podle německého práva by mělo následovat vydání zatykače.

Haverbecková, která je uctívanou figurou krajně pravicové scény, popírá dlouhodobě, že nacisté během druhé světové války spáchali genocidu evropských Židů. Vyhlazovací tábor v Osvětimi označuje za pracovní. Její manžel Werner Georg Haverbeck byl za války určitou dobu ve vedení nacistické strany (NSDAP). Nedávno Haverbecková oznámila, že hodlá příští rok kandidovat za neonacistickou stranu Pravice (Die Rechte) do Evropského parlamentu.

Nacisté a jejich spojenci během druhé světové války vyvraždili v rámci takzvaného konečného řešení židovské otázky téměř šest milionů převážně evropských Židů. Popírání holokaustu je v Německu trestné.

Témata:  neonacisté holocaust koncentrační tábory věznice Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy