reklama

Zatím poslední otřesy měly sílu 6,9 stupně. "Dokud se země chvěje, je pravděpodobné, že seizmická aktivita bude pokračovat," upozornila vědecká pracovnice Tina Nealová, která řídí havajskou observatoř sledující zemětřesení. V pátek byla na schůzce s asi 300 obyvateli, aby jim vysvětlila situaci.

Někteří z přítomných se se slzami v očích dotazovali na případy rabování, omezení dopravy a bezpečnostní opatření. "Bude to těžké pro všechny," řekla Nealová. Schůzka byla svolána několik hodin po silných otřesech, které otřásly domy ve městě Pahoa i tamním narychlo zřízeným evakuačním střediskem. V blízkosti se puklinami v zemi vylévala láva. Nové trhliny se vytvořily i ve vzdálenosti 19 kilometrů od sopky Kilauea.

Havajská civilní obrana zaznamenala šest hlavních puklin, a i když zatím výron lávy není nikde mohutný, úřad upozornil, že jde o hmotu, jejíž teplota může dosáhnout až 1150 stupňů Celsia.

Kilauea je řazena k nejaktivnějším sopkám na světě a je jednou z pěti na ostrově Havaj. Erupce z ní jsou pozorovány trvale po dobu 35 let a láva, která z ní vytéká, pokryla území o ploše 125 kilometrů čtverečních.