Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko není jediné. Jak operuje americká armáda v utajení?

Národní garda Saudské Arábie
Národní garda Saudské Arábie
Foto: army.mil

Washington/Rijád/San'á - Válka v Jemenu je mimo centrum světové dění. Důvodem je její lokálnost, chaotičnost a „neprodejnost.“ Ačkoliv i zde jako v Sýrii bojují Saúdská Arábie s Íránem, pro většinu světa se stále jedná o záležitost nemající větší globální přesah, např. významně přispívající k migrační krizi. USA však berou jemenskou válku vážně. Dokladem je vyslání amerických speciálních vojenských sil, tzv. Zelených baretů, jak odhalily noviny New York Times.

V jemenské občanské válce válčí vojenská koalice pod vedením Saúdské Arábie proti hútijským rebelům, podporovaných Íránem. Válka je popisována jako humanitární katastrofa, Podle údajů OSN živoří sedm milionů lidí na hraně hladomoru, statisíce jsou nakaženy cholerou.

Jemen není noční můrou pouze pro jemenské obyvatelstvo, ale i pro Saúdskou Arábii - ačkoliv mnohem lépe vojensky vybavená, válku prohrává. Komentátoři v důsledku toho hovoří o válce v Jemenu jako o saúdském Vietnamu.

USA se jen neradi hlásí k brutální jemenské válce. Pentagon tvrdí, že americká vojenská asistence Saúdské Arábii má podobu pouze na logistiku, tankování letectva a sdílení všeobecných zpravodajských informací. Informace, které získaly New York Times od amerických úředníků a evropských diplomatů, však svědčí o tom, že americké zapojení je větší, než Spojené státy uvádějí.

Zelené barety byly nasazeny na jemenských hranicích v prosinci, několik týdnů poté, co balistická raketa vypálená z Jemenu skončila blízko hlavního města Saúdské Arábie, Rijádu. Korunní princ a ministr obrany Mohammed bin Salman využil této události k tomu, aby zesílil svůj dlouhodobý tlak na USA, aby se více angažovaly v jemenské válce a pomohly Saúdské Arábii v boji proti hútijským rebelům.

Podle oslovených zdrojů americké elitní jednotky v Jemenu pomáhají vycvičit saúdské pozemní jednotky, aby byly schopné zajistily hranice. Také úzce spolupracují s americkými zpravodajskými analytiky v Najranu, městě v jižní Saúdské Arábii, které bylo opakovaně napadeno raketami v hledání míst, odkud rebelové vystřelují rakety. Informace o pohybu a zbraních rebelů zajišťují sledovací, špionážní letadla.

Kontroverzní podpora

Pro USA se jedná o velmi problematickou záležitost z několika důvodů. USA už v Jemenu několikrát působily, protože zde měla sídlo Al-Káida, kterou zahnaly do drsného, hornatého vnitrozemí. Hútiové však nejsou klasifikováni jako teroristická skupina a vzhledem ke své lokální omezenosti a poměrně nízké vojenské vybavenosti nepředstavují prakticky žádnou hrozbu pro USA. Navíc, podporou tvrdé vojenské kampaně Saúdské Arábie se nepřímo podílejí na utrpení civilních obětí.

Američtí senátoři si uvědomují, že jemenská válka může jen přispět k zhoršujícímu se mezinárodnímu hodnocení USA. V březnu žádali po Pentagonu, aby jim vysvětlil, zda-li jsou americké jednotky vystavěné riziku, že se budou účastnit násilností proti Hútijům. Vojenští představitelé opět zopakovali oficiální americkou verzi, že USA posyktují Saúdské Arábii pouze zpravodajskou, logistickou a poradní podporu. „Jsme oprávněni pomáhat Saúdům bránit jejich hranice," řekl generál Joseph L. Votel, šéf centrálního velitelství Spojených států amerických.

Přítomnost Zelených baretů ukazuje, že americká vojenská přítomnost v Jemenu za Trumpova prezidentství vzrostla. Trump má se Saúdskou Arábií velmi dobré vztahy, pochvaluje jí za ekonomický přínos, který má přinášet USA a zastává oficiální saúdskou nepřátelskou rétoriku vůči Íránu. V březnu, během jeho setkání s korunním princem Mohamedem bin Salmanem, ministerstvo zahraničí schválilo prodej protiraketových střel ve výši asi 670 milionů dolarů.

Trump se podporu Saúdské Arábie velmi liší od svého předchůdce, Barracka Obamy, který právě na základě množství civilních obětí zabitých v rámci vojenských operací působených saúdskými vojenskými operacemi rozhodl zablokovat prodej zbraní a království opakovaně kritizoval.

Byl to nicméně Obama, za kterého jemenská civilní válka vypukla a který ustanovil oficiální americkou podporu Saúdům v Jemenu. Vojenský dokument z roku 2015 známý jako Riceové memo (po Susan E. Riceové, tehdejší poradkyni pro bezpečnostní politiku) podrobně vyjmenovává podobu vojenské asistence USA v Jemenu. Podle mema se USA neměly účastnit vojenských akcí proti Hútijům a měly se zcela soustředit na pomoc Saúdské Arábie v zajištění jejích hranic.

Témata:  Saúdská Arábie Jemen Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.