reklama

"Pokud někdo platí stejnou úroveň sociálních odvodů a daní v určité zemi, měl by pobírat z dané země i stejné sociální výhody," uvedl předseda slovenské vlády po setkání se svým rakouským protějškem podle serveru Aktuality.sk.

O tomto tématu hovořil Pellegrini i s Van der Bellenem, potvrdila kancelář rakouského prezidenta. Šéf slovenské vlády prý varoval, že po prosazení chystaného opatření by se slovenské ošetřovatelky a ošetřovatelé mohli vrátit na Slovensko.

Rakouská vláda minulý týden schválila návrh zákona, jímž se mají přídavky pro rodiče pracující v Rakousku přizpůsobit výši životních nákladů v domovských zemích. Pokud zákon schválí parlament, měl by vstoupit v platnost příští rok.

Slovenský premiér dnes varoval, že zákon "nemusí být zcela v souladu s legislativou EU". Dodal však, že respektuje postoj rakouské vlády.

Kurz na tiskové konferenci po setkání s Pellegrinim odmítl tvrzení, že rakouský zákon je diskriminační. "Pokud Slovák pracuje v Rakousku a jeho děti žijí v Rakousku, dostane stejnou výši rodinných přídavků jako kterýkoli jiný Rakušan, Dán nebo Čech," prohlásil lidovecký šéf rakouské pravicové vlády. "Kdo tvrdí, že v tom je diskriminace, zkrátka nemá pravdu," citovala Kurze agentura APA.

Podle odhadů žije v Rakousku až 40.000 slovenských pečovatelek, které pobírají přídavky na asi 30.000 dětí.