Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron vzkazuje Íránu: Musíte jadernou smlouvu dodržovat i bez USA

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Francie chce udržet jadernou smlouvu s Íránem při životě. V telefonickém rozhovoru s íránským prezidentem Hasanem Rúháním to dnes řekl jeho francouzský kolega Emmanuel Macron. Írán podle něj musí dodržovat jadernou smlouvu jako celek.

"Francouzský prezident zdůraznil zájem své země pokračovat v dodržování jaderné smlouvy s Íránem ve všech bodech," uvedla v komentáři k telefonátu francouzská prezidentská kancelář. Macron Ruháního upozornil, že je významné, aby Írán jednal stejně.

"Prezidenti se shodli na tom, že budou spolu se zainteresovanými státy pokračovat ve spolupráci, aby jaderná smlouva byla dodržována a regionální stabilita zachována," konstatoval francouzský prezident.

V dlouhodobější perspektivě chce podle Elysejského paláce Francie vést širší diskusi se všemi zainteresovanými stranami o rozvoji íránského jaderného programu po roce 2025, kdy platnost klíčových paragrafů smlouvy vyprší. Paříž chce také jednat o íránském raketovém programu a o "obecnějších problémech Blízkého východu".

Francouzská prezidentská kancelář oznámila, že brzy se k pokračování rozhovorů o osudu jaderné dohody sejdou ministři zahraničí obou zemí.

Témata:  Hasan Rúhání Írán Emmanuel Macron jaderná dohoda s Íránem

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy