Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová arménská vláda chce volby co nejdříve

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Jerevan - Předčasné volby v Arménii se uskuteční v co nejbližší době. Po prvním zasedání nové arménské vlády to dnes v Jerevanu prohlásil premiér Nikol Pašinjan. Opoziční vůdce, dosazený do čela kabinetu po odstoupení dřívějšího premiéra Serže Sargsjana, hodlá svůj nový post opustit, pokud ztratí podporu Arménů.

Prvořadým úkolem vlády je podle Pašinjana zorganizovat předčasné parlamentní volby v "logicky krátkém" termínu, řekl podle serveru Aysor premiér na schůzi vlády "národní shody". Její vznik si vynutily mohutné dubnové demonstrace, které Sargsjana přinutily k demisi a jeho vládní Republikánskou stranu k odchodu do opozice.

"Jakmile ztratím podporu národa, okamžitě přestanu být předsedou vlády," ujistil Pašinjan novináře. O termínu předčasných voleb podle premiéra dosud rozhodnuto nebylo. Dotazu, zda s předčasnými volbami souhlasí republikáni, se Pašinjan vyhnul. V parlamentu, který má 105 míst, má Republikánská strana většinu 58 poslanců, jejichž hlas tak bude rozhodující. Naposledy se volby konaly loni v dubnu.

Nový premiér mezitím přikročil k rázným změnám ve státním aparátu. Ve čtvrtek odvolal šéfa tajné služby SNB a policejního velitele, dnes se v Jerevanu objevily informace o změně na postu šéfa diplomacie. Dosavadní ministr zahraničí Edvard Nalbandjan se má stát velvyslancem v nejmenované evropské zemi, jeho místo zřejmě zaujme stálý představitel země v OSN Zohrab Mnacakanjan.

Ruská agentura TASS dnes oznámila, že prezident Vladimir Putin se má v pondělí na summitu Euroasijské hospodářské unie v Soči sejít s řadou státníků z postsovětských zemí, mezi nimi poprvé i s Pašinjanem.

Témata:  Arménie volby zákony politici vládní krize

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy