reklama

"V bojích zemřelo 19 osob," řekl AFP vojenský zdroj. "Dále bylo raněno 24 lidí - mužů i žen," rozvedl. Armáda povstalce obviňuje z toho, že zaútočili na několik vojenských základen.

Armáda neupřesnila počet vojáků, povstalců a civilistů mezi mrtvými. Podle místní neziskové organizace, která pomáhala při převozu raněných do nemocnice, jsou mezi mrtvými civilisté, včetně dvou žen, z nichž jedna byla těhotná.

Se státní mocí v Barmě bojuje celá řada etnických povstaleckých skupin; v zemi žije přes 130 různých etnik. V poslední době nabraly střety na intenzitě v Šanském a sousedícím Kačjinském státu, které leží na severu země.

Podle švýcarského zpravodajského serveru 24heures se armáda střetla s T'angskou národně osvobozeneckou armádou (TNLA). Ta byla ustavena v roce 2009 jako ozbrojená složka Osvobozenecké fronty Palaunského státu (PSLF). PSLF se sice v roce 2005 vzdala vládě, ale část jejích příslušníků kapitulaci odmítla. TNLA čítá zhruba 600 mužů, jejím hlavním cílem je dosáhnout sebeurčení etnické menšiny Palaunů.