Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko se stále dohaduje s Makedonií o název státu, do věci se vloží premiéři

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Atény - Dlouholetý spor mezi Makedonií a Řeckem o název státu Makedonie se brzy přesune na úroveň předsedů vlád. Podle dnešního sdělení vyjednavače OSN Matthewa Nimetze se jej 17. května na okraji summitu Evropské unie (EU) se zeměmi západního Balkánu v bulharské Sofii pokusí vyřešit řecký premiér Alexis Tsipras a makedonský předseda vlády Zoran Zaev.

Nimetz dohodu o setkání oznámil po více než šestihodinovém jednání s ministry zahraničí obou zemí, makedonským Nikolou Dimitrovem a řeckým Nikosem Kotziasem na předměstí Atén. Skončené rozhovory označil za velmi seriózní, intenzivní a pozitivní.

Řecko se od vyhlášení nezávislosti Makedonie na Jugoslávii před 27 lety brání tomu, aby sousední země užívala název totožný s pojmenováním jeho severní části. Atény se obávají vznášení možných územních nároků a kvůli sporu zablokovaly zahájení rozhovorů o přistoupení této bývalé jugoslávské republiky k EU i její členství v NATO.

Jako nejpravděpodobnější budoucí název se jeví Horní Makedonie nebo Severní Makedonie. Za ústupek, že v názvu se jméno Makedonie objeví, ale Atény požadují, aby Skopje změnilo ústavu a nové jméno do ní zaneslo.

Témata:  Řecko Makedonie EU diplomacie politici

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy