Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzácný břišní tyfus se šíří. Lidé odmítají léčbu, lékaři jsou bezradní

Náhradu za antibiotika lidstvo zatím nemá
Náhradu za antibiotika lidstvo zatím nemá
Foto: Pixabay

Pákistán - Horečky, bolesti hlavy, břicha, svalů, kožní vyrážky. Ačkoli se břišní tyfus dnes vyskytuje ojediněle, Pákistán se s bakterií zvanou Salmonella typhi potýká už nějakou dobu. Bakterie však zmutovala a stala se vysoce rezistentní vůči celé řadě antibiotik. Místní lidé léčbu odmítají z obavy, že právě očkování způsobuje šíření nemoci.

Za počátek epidemie je považován rok 2016, od té doby se novým druhem tyfu nakazilo 800 lidí. Podle serveru news.com.au byl výskyt bakterie zaznamenán v největším pákistánském městě Karáčí.

Naději by mohla přinést očkovací kampaň, v rámci níž bylo do Karáčí dodáno 250 000 kusů vakcíny a jež je podávána jako prevence dětem do 5 let v nejvíce zasažených oblastech. V chudších částech Pákistánu však léčbu odmítají s tím, že právě očkování je příčinou šíření bakterie.

Tyto obavy, jak server dále uvádí, byly vyhodnoceny jako pochopitelné vzhledem k incidentu, který se stal v roce 2011; tehdy byl tým lékařů očkujících proti hepatitidě v Pákistánu a Afghánistánu nařknut ze snahy otrávit stoupence islámu, po zjištění, že spolupracovali s americkými zpravodajskými agenturami při pátrání po Usámu bin Ládinovi. Pokud ale k očkování nedojde, bakterie může znovu zmutovat, což nepříznivě ovlivní další působení léčiv.

Britští a pákistánští odborníci zjišťovali, jak se bakterie vyvíjela, jak zmutovala a jak se šíří a došli k závěru, že zdrojem by mohly být kanály odvádějící odpadní vodu, v jejichž okolí byly zaznamenány první případy onemocnění. S největší pravděpodobností i k mutaci došlo v těchto kanálech při kontaktu s bakterií zvanou Escherichia coli. Bakterie se odtud dostala i do zdrojů pitné vody a její konzumací se šíří dál.

Témata:  antibiotika Pákistán viry a bakterie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy