Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánský Tálibán na postupu, pokouší se dobít město na západě země

Tálibán
Tálibán
Foto: AFP

Kábul - Afghánské islamistické hnutí Tálibán zahájilo v noci na dnešek rozsáhlou ofenzivu s cílem dobýt město Faráh, které je metropolí stejnojmenné provincie na západě země. Podle agentury AP povstalci Tálibánu podnikli na město útoky z několika různých stran a zabili a zranili přitom desítky příslušníků afghánských bezpečnostních sil.

Šéf místní provinční rady uvedl, že bojovníci Tálibánu přepadli a obsadili několik kontrolních stanovišť na předměstích Faráhu a že intenzivní boje o město pokračují i dnes. Ztráty mezi členy bezpečnostních sil jsou vysoké, řekl zmíněný představitel, přesná čísla ale nesdělil.

Těžké boje o město potvrdil i Abdul Basir Salangi, guvernér provincie Faráh, která se nachází u hranic s Íránem. Reportéři, kteří jsou ve městě přítomni, sdělili, že lidé se ukrývají ve svých domovech, ulice jsou prázdné a obchody, školy a vládní úřady zavřené.

Poslanec provincie Faráh v afghánském parlamentu Muhammad Sarvár Usmání prohlásil, že strategická kontrolní stanoviště ve městě byla obsazena bojovníky Tálibánu a povstalcům se podařilo proniknout do blízkosti ústředí policie a úřadu guvernéra.

Mluvčí ministerstva vnitra Nadžíb Daníš zatím potvrdil šest mrtvých a 12 zraněných příslušníků bezpečnostních složek. Na pomoc Faráhu bylo vysláno afghánské vojenské letectvo a další posily. "Není nebezpečí, že by mohlo město Faráh padnout do rukou Tálibánu," ujistil Daníš.

Tálibán se k útoku na město Faráh přihlásil prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida. Uvedl, že se zmocnil kontrolních stanovišť a sídla rozvědky.

Provincie Faráh hraničí s provincií Hílmand, jež je baštou Tálibánu a hlavním producentem opia a heroinu, které se také přes odlehlou, řídce osídlenou provincii Faráh pašují do Íránu. V posledních měsících byla provincie Faráh dějištěm tvrdých bojů, při nichž přišly o život stovky afghánských policistů a vojáků, napsala agentura Reuters.

Témata:  Tálibán Afghanistán terorismus válka násilí

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy