Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

JAR a Turecko stáhli velvyslance z Izraele

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Na pondělní krvavé střety Palestinců a izraelských bezpečnostních složek v Gaze nejostřeji zareagovaly Turecko a Jihoafrická republika. Oba státy násilí izraelských složek odsoudily a stáhly své velvyslance z Izraele, informoval francouzský list Le Monde. Turecko vypovědělo izraelského velvyslance a Izrael v reakci nařídil generálnímu konzulovi Turecka odjet z Jeruzaléma. Při pondělních demonstracích v Pásmu Gazy si izraelská střelba vyžádala životy téměř šedesáti Palestinců. Protest se konal ve stejný den, kdy bylo v Jeruzalémě navzdory nesouhlasu Palestiny slavnostně otevřeno americké velvyslanectví.

"Oběti se účastnily klidné demonstrace proti provokativnímu otevření americké ambasády v Jeruzalémě," uvedla jihoafrická vláda. Zároveň postoj izraelských ozbrojených složek označila za násilnou agresi.

Turecké ministerstvo zahraničí si povolalo izraelského velvyslance v Ankaře a vyzvalo ho, aby se na "určitý čas" vrátil do Izraele. Izraelské ministerstvo zahraničí si předvolalo tureckého generálního konzula v Jeruzalému a vyzvalo ho, aby dočasně z Izraele odjel. Generální konzulát v Jeruzalémě zastupuje Turecko u palestinské samosprávy, své velvyslanectví má Turecko v Tel Avivu.

Turecko v reakci na incident povolalo ke konzultacím také svého velvyslance v USA. Ankara si také přeje, aby se sešly účastnické státy Organizace islámské spolupráce (OIC).

Prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Izrael ze "státního terorismu". "To, co Izrael udělal, je genocida. Odsuzuji tuto humanitární tragédii," řekl Erdogan. Turecké ministerstvo zahraničí zároveň uvedlo, že rozhodnutí Washingtonu přesunout americkou ambasádu do Jeruzaléma povzbudilo izraelské bezpečnostní složky k masakrování Palestinců.

Erdogan dále označil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za premiéra apartheidu. "Má na rukou palestinskou krev," prohlásil. Izraelský ministr školství Naftali Bennett obratem obvinil Erdogana z podpory palestinského Hamásu. "Erdogan je ponořen do terorismu Hamásu od hlavy po paty," řekl.

V Turecku byl vyhlášen třídenní státní smutek za Palestince zabité při protestu a vlajky byly spuštěny na půl žerdi. Vládní mluvčí Bekir Bozdag obvinil Izrael z masakru a řekl, že "Spojené státy mají teď na rukou palestinskou krev".

Saúdská Arábie dnes přesun americké ambasády do Jeruzaléma odsoudila a prohlásila, že Spojené státy podnikají kroky, které jsou v rozporu s právy palestinských obyvatel Jeruzaléma.

Liga arabských států (LAS) požádala prokuraturu Mezinárodního trestního soudu (ICC), aby bylo urychleně zahájeno vyšetření "zločinů spáchaných izraelskou okupací" proti Palestincům. "Izrael je utlačovatel a vrah a jeho politici a vojáci musejí být předvedeni před ICC," sdělil šéf komise pro lidská práva v LAS Amdžad Šamút.

Írán je toho názoru, že by izraelští politici měli být souzeni za válečné zločiny. "Vraždění dětí, žen a bezbranných Palestinců se stalo za 70 let okupace (palestinských území) hlavní strategií Izraele," sdělil mluvčí íránského ministerstva zahraničí Bahrám Kásemí. Podle něj musí svět rychle reagovat a postavit izraelské politiky za válečné zločiny před mezinárodní soud.

Pondělí bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a židovským státem v roce 2014. Palestinci v Gaze manifestují od konce března za ukončení blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale která se teď nacházejí v Izraeli.

Témata:  Palestina Izrael Turecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy