reklama

Sedmdesátiletý reformátor si odpykával trest vyměřený v roce 2015, avšak nečekaný úspěch jeho volební koalice s nově zvoleným premiérem Mahathirem Mohamadem mu otevřel cestu k rychlejšímu propuštění. Oba politici bojovali proti dlouhodobě vládnoucí koalici Národní fronty, kterou se jim ve volbách podařilo porazit. Dvaadevadesátiletý Mahathir Mohamad přislíbil, že Anwaru Ibrahimovi po nespecifikované době přenechá premiérskou funkci.

Anwar Ibrahim byl pravou rukou Mahathira Mohamada, když tento politik působil ještě jako člen Národní fronty poprvé ve funkci předsedy vlády v letech 1981-2003. Později ale Anwar Ibrahim přešel do opozice a ještě za vlády Mahathira Mohamada byl odsouzen a uvězněn v kontroverzním procesu, v němž byl obviněn z homosexuality a korupce. V roce 2015 byl Anwar Ibrahim odsouzen za homosexuální praktiky znovu.

V roce 2016 přiměl korupční skandál Mahathira Mohamada, aby opustil řady Národní fronty a přidal se na stranu opozice. V lednu se Mahathir Mohamad stal překvapivě kandidátem opoziční aliance pro květnové volby. V nich získala aliance čtyř opozičních stran ve 222členném parlamentu většinu 113 křesel, koalice dosavadního premiéra Najiba Razaka pak 79 křesel.