Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kulturní osobnosti vyzývají Čínu, aby propustila vězněnou vdovu po nobelistovi

Náměstí Nebeského klidu
Náměstí Nebeského klidu
Foto: Pixabay

Peking - Více než dvě desítky známých spisovatelů, básníků a dalších umělců vyzvaly čínské úřady k propuštění vdovy po čínském disidentovi a nositeli Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Básnířka Liou Sia, která trpí těžkou depresí, je držena dlouhodobě v domácím vězení.

Je vězněna pod přísným policejním dohledem od roku 2010, ačkoli nebyla obviněna z žádného trestného činu. Její manžel byl v roce 2009 odsouzen k jedenáctiletému trestu odnětí svobody za podvracení státu a loni v červenci zemřel na rakovinu poté, co mu úřady nedovolily léčit se v zahraničí.

Řada známých osobností - jako nositel Nobelovy ceny za literatury v roce 2003 John Maxwell Coetzee, básnířka Rita Doveová, spisovatelé Paul Auster, Khaled Hosseini a Ma Jian - natočili videonahrávky, na nichž čtou výňatky z básní, které napsala Liou Sia. Učinili tak v rámci kampaně organizované organizací Amnesty International a americkým PEN klubem.

Čínské ministerstvo zahraničí podle Reuters v reakci na tento počin umělců uvedlo, že Liou je čínská občanka a její práva jsou chráněna v souladu se zákonem. Ministerstvo veřejné bezpečnosti na žádost o komentář nereagovalo.

Liou Sia v minulosti opakovaně projevila přání přestěhovat se do jiné země. Koncem dubna ale dala najevo, že ve splnění této touhy věří čím dál méně a je připravena zemřít doma. "Teď už nemám čeho se bát. Pokud nemohu odjet, pak zemřu ve svém domově," řekla Liou podle Reuters v telefonickém rozhovoru s čínským spisovatelem žijícím v Německu Liao I-wuem.

Témata:  Nobelova cena Čína domácí vězení demokracie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.