Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie hlásí 9 mrtvých v důsledku viru nipah

Indie
Indie
Foto: Pixabay

Dillí - Nejméně tři lidé v jižní Indii podlehli smrtícímu viru nipah, proti kterému neexistuje vakcína. Lékaři mají podezření, že stejná nákaza způsobila i smrt dalších šesti pacientů; to však zatím úřady nepotvrdily. Hospitalizováno bylo i dalších 25 osob s příznaky infekce, informoval zpravodajský server BBC News.

Zmíněná virová encefalitida (zánět mozku) byla poprvé identifikována koncem 90. let v Malajsii, kde bylo registrováno 300 případů infekce, stovka nakažených tehdy zemřela.

Virus byl pojmenován podle malajsijské vesnice Nipah, kde zabíjel poprvé. Nakažení trpí zpravidla vysokými horečkami, bolestmi hlavy, dýchacími obtížemi, zvracením, křečemi, následně se dostavuje dezorientace a malátnost a v řadě případů pak kóma a smrt.

Všechna tři potvrzená úmrtí na virus nipah jsou ze stejné rodiny, která žije v jihoindickém státě Kérala. Lékaři se domnívají, že virus nipah mohl způsobit smrt i dalších pěti lidí, které v posledních dnech sužovaly vysoké horečky, a také zdravotní sestry, která je ošetřovala.

V Malajsii se tento odolný virus přenesl na lidi z prasat, v Indii se na lidi rozšířil s největší pravděpodobností od kaloňů. Nákaza se ale může šířit také z člověka na člověka.

Světová zdravotnická organizace (WHO) řadí virus nipah mezi deset chorob, u nichž v současné době hrozí, že přerostou v další velkou epidemii.

Témata:  Indie nemoc lékaři úmrtí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy