Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové v OSN požádali o odklad sankcí proti pašerákům

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Rusko požádalo o odklad návrhu západních států, který žádal komisi OSN pro Libyi, aby zavedla sankce proti šesti obviněným vůdcům libyjských sítí pašeráků lidí. Rozhodnutí Moskva zdůvodnila tím, že potřebuje další informace o tom, zda by sankce byly efektivní, informovala dnes agentura Reuters.

Nizozemsko s podporou Francie, Německa, Británie a USA požádalo komisi pro Libyi, která funguje pod záštitou Rady bezpečnosti OSN, aby zmrazila šestici údajných pašeráků lidí majetek a uvalila na ně zákaz cestování. Rusko ale začátkem měsíce požádalo, aby bylo opatření z technických důvodů odloženo. Komise se rozhoduje na základě konsensu.

Ruská mise v dopisu komisi OSN pro Libyi požádala o důkazy od důvěryhodných zdrojů, o tom, že opravdu jde o pašeráky lidí. Podle Moskvy je také důležité zaměřit se na širší kontext, jelikož pašerácké sítě údajně sahají do zemí v Evropě a v USA.

Návrh na uvalení sankcí přichází poté, co se loni na internetu objevilo video, na kterém jsou afričtí migranti v Libyi prodáváni do otroctví, píše Reuters.

Americká vyslankyně při OSN Nikki Haleyová dnes při jednání RB OSN, řekla, že nepodniknout příslušné kroky proti pašerákům by byl výsměch. Zdůraznila přitom, že porušování práv v Libyi rozhořčilo svět. Důkazy o vině šestice obviněných podle Haleyová mluví jasně.

RB OSN v rámci sankčního režimu platného od roku 2011 může proti jednotlivcům a skupinám, které v Libyi vážně porušují lidská práva, nařídit celosvětové zmrazení majetku a zákaz cestování.

"Nastal čas na to, aby se naše slova proměnila v činy," uvedla při dnešním jednání zástupkyně nizozemského vyslance při OSN Lise Gregoire-van Haarenová.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 nevzpamatovala z chaosu. Moc je rozdělena mezi různými milicemi a v zemi panuje dvojvládí, v jehož důsledku vzkvétá zločinnost.

Země se stala tranzitním místem pro statisíce uprchlíků ze subsaharské Afriky. Mnoho z nich nebezpečnou cestu podniklo s cílem přeplout moře do Evropy. Často ale běženci v Libyi čelí nelidskému zacházení ze strany pašeráků lidí a místních bojůvek. Nezřídka se stávají obětí mučení a jsou nuceni pracovat jako otroci.

Témata:  Rusko OSN (Organizace spojených národů) Libye obchod s lidmi migrace

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy