reklama

Přestože americké ministerstvo obrany oficiálně tvrdí, že se den ode dne bezpečnostní situace v Afghánistánu zlepšuje, islámští radikálové hlásící se k fundamentalistickému hnutí Tálibán a teroristické organizaci Islámský stát mají na svědomí stále příliš mnoho civilních obětí. Generální inspekce uvedla, že v prvním čtvrtletí letošního roku umíralo civilistů zhruba stejně jako za stejné období v letech 2016 a 2017.

Američtí představitelé letos tvrdili, že Tálibán nedosahuje svých cílů a že situace se postupně obrací ve prospěch afghánské armády. "Dostupné údaje ale ukazují jen malý pokrok," upozornila inspekce ve své zprávě pro americký Kongres. Kýženého cíle, aby afghánská armáda měla 352.000 vojáků, se ale nedaří dosáhnout. Z dosud dosaženého maxima skoro 332.000 příslušníků dokonce jejich počet klesl na nynějších téměř 314.000.

Tálibán koncem dubna oznámil začátek jarní ofenzivy v Afghánistánu. Povstalci uvedli, že hlavním cílem tažení bude zajmout a zabít americké vojáky a jejich podporovatele v zemi.

Cílem Tálibánu je svrhnout Západem podporovanou vládu v Kábulu. Jarní ofenzivu Tálibán zahajuje po období relativního klidu, když roztaje sníh a horské průsmyky jsou opět průchodné. Vláda v Kábulu marně naléhá na radikály, aby zahájili mírová jednání.