reklama

"Neshledali jsme, že je nutné vrátit státnímu zástupci věc k doplnění obžaloby a nařídili hlavní líčení, které začne 11. září," uvedl předseda senátu Petr Neumann.

V kauze je kromě Půty obžalováno dalších 12 lidí a čtyři firmy. Dopustit se měli šesti trestných činů. Nejpřísnější trestní sazba je od pěti do 12 let, právní kvalifikace se u jednotlivých osob liší.

Půta od počátku vinu odmítá. Je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí pět až deset let vězení. Policie ho viní z přijetí statisícového úplatku v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Projekt za 65 milionů korun měl získat evropskou dotaci z ROP Severovýchod. Žádné evropské peníze ale na projekt vyplaceny nebyly. Od začátku byl projekt veden jako rizikový, a peníze tak měl získat až po skončení a celkové kontrole.

Kauza se týká i dalšího evropského projektu, oddychové zóny Perštýn za víc než 30 milionů korun. V tom ale Půta jako obviněný nefiguruje. Oba projekty připravila obecně prospěšná společnost Geotermální energie pro občany. Ani na oddychovou zónu evropská dotace nebyla vyplacena.

Obžalovaní jsou stíhaní pro trestné činy poškozování finančních zájmů Evropské unie, podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.