reklama

Status takzvaného globálního partnera NATO má například Irák, Japonsko, Jižní Korea či Afghánistán, ale zatím žádná země z Latinské Ameriky. Kolumbie se jím podle agentury EFE stane oficiálně ve čtvrtek, kdy se prezident Santos v Bruselu setká s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Být globálním partnerem NATO znamená spolupracovat v oblastech společného zájmu, země se ale nemusí podílet na mezinárodních vojenských operacích aliance.

"Jde o strategickou alianci ve vojenské spolupráci, Kolumbie se nemusí účastnit vojenských akcí NATO v mezinárodních krizích," řekl profesor univerzity v Bogotě Rafael Piňeros. Kolumbie se ale například už v roce 2015 podílela na operaci NATO proti pirátům u východních břehů Afriky.

Kolumbie chce podle prezidenta Santose využít partnerství s NATO i k výcviku armády, která má pomoci čelit kriminálním gangům a případné nestabilitě v sousední Venezuele. Tamní vláda, v jejímž čele stojí autoritářský prezident Nicolás Maduro, v sobotu alianci Kolumbie s NATO kritizovala. Madurově vládě se nelíbí, že "zavádí Latinskou Ameriku do vojenské aliance s nukleární kapacitou", což podle Madurovy vlády znamená "vážnou hrozbu pro mír a stabilitu v regionu".

Kolumbie začala vyjednávat o partnerském statusu NATO v roce 2013, příslušnou dohodu s aliancí uzavřela podle agentury Reuters loni v květnu. Stalo se tak poté, co na podzim 2016 uzavřela kolumbijská vláda mírovou dohodu s levicovými povstalci z FARC, kteří vedli boj proti vládě téměř 50 let.

Takzvanými globálními partnery NATO jsou podle BBC nyní Afghánistán, Austrálie, Irák, Japonsko, Jižní Korea, Mongolsko, Nový Zéland a Pákistán.