Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí mezi Čínou a USA, americké lodě operují u sporných ostrovů

USS Decatur, U.S. Navy, ilustrační foto
USS Decatur, U.S. Navy, ilustrační foto
Foto: navy.mil

Washington/Peking - Americké vojenské lodě dnes operovaly v blízkém okolí Paracelských ostrovů v Jihočínském moři, které si Čína nárokuje navzdory dlouholetému územnímu sporu s Vietnamem. Informovala o tom agentura Reuters. Americké námořní manévry zřejmě vzbudí nevraživou reakci v Pekingu, který nyní hraje důležitou roli vzhledem k připravovaným průlomovým jednáním mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Do vzdálenosti 12 námořních mil (22 kilometrů) od souostroví se podle Reuters dostaly raketový křižník Antietam a torpédoborec Higgins. Obě plavidla jsou schopna nést řízené střely a obě provedla manévry poblíž ostrůvků Tree, Lincoln, Triton a Woody.

Paracelské ostrovy jsou jedním ze sporných území v Jihočínském moři, Peking nad nimi převzal plnou kontrolu v roce 1974 po námořním konfliktu s Vietnamem.

Čína si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Témata:  U.S. Navy Čína USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy