Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie nově předsedá konferenci OSN o odzbrojení

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Zástupce Spojených států dnes na protest proti zahájení syrského předsednictví konference OSN o odzbrojení v Ženevě odešel z jednacího sálu. Oznámila to agentura AFP. Sýrie přebírá předsednictví po Švýcarsku v abecedním pořadí.

Americký vyslanec na zasedání Robert Wood odešel při úvodní řeči svého syrského protějšku. Následně se do místnosti vrátil a řekl, že USA dohlédnou na to, aby zabránily Sýrii mít v nadcházejících čtyřech týdnech v rámci konference jakoukoliv iniciativu.

Washington podle Wooda nemá v úmyslu čtyřtýdenní syrské předsednictví bojkotovat, ale chce, aby se Damašek zodpovídal z užití chemických zbraní, z čehož ho kromě USA viní také například Británie a Francie.

"Přítomnost Sýrie je výsměchem... je neakceptovatelné, aby konferenci předsedali Syřané. Nemají morální autoritu ani důvěryhodnost," uvedl Wood.

Systém takto funguje na základě rozhodnutí členských států OSN a účelem je, aby se k předsednictví dostaly i menší státy. K tomu, aby Sýrie předsednictví nedostala, by byl zapotřebí souhlas všech členských zemí konference o odzbrojení, a to včetně Sýrie, uvádí BBC.

Generální tajemník OSN António Guterres minulý týden uvedl, že konferenci OSN o odzbrojení je zapotřebí oživit, jelikož v uplynulých letech nepřinesla moc nového.

Prostřednictvím konference nicméně byla v minulosti vytvořena Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která nyní mimo jiné vyšetřuje, zda byly v Sýrii v 14 různých případech použity chemické zbraně.

Použití chemických zbraní je podle mezinárodního práva zločin. Rozsáhlé užití těchto prostředků pak může být i zločinem proti lidskosti.

Syrské předsednictví podle analytiků zásadní dopad mít nebude. Každé rozhodnutí syrských představitelů nicméně bude ostře sledováno.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů) USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy