Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanci chtějí návratu k Schengenu bez kontrol

Sídlo Evropského parlamentu
Sídlo Evropského parlamentu
Foto: Pixabay

Štrasburk - K návratu k schengenskému prostoru bez vnitřních kontrol i k zapojení Rumunska a Bulharska do tohoto mechanismu dnes v rozpravě na plenárním zasedání ve Štrasburku vyzvali poslanci Evropského parlamentu. Podle eurokomisaře pro otázky vnitra a migrace Dimitrise Avramopulose v posledních třech letech Schengen bojoval s největšími výzvami za dobu své existence.

Během rozpravy, která by měla být ve středu zakončena přijetím nelegislativního usnesení, debatovali europoslanci o možnostech, jak posílit vzájemnou důvěru členských států ve fungování schengenského prostoru, který má umožnit volný pohyb osob mezi zúčastněnými zeměmi. V souvislosti s migrační krizí, která postihla Evropu v roce 2015, totiž řada zemí EU včetně Německa, Švédska či Rakouska zavedla kontroly na svých hranicích, které jsou z pohledu Schengenu považovány za "vnitřní".

Podle komisaře Avramopulose by se dočasné kontroly na hranicích v žádném případě neměly stát trvalým řešením. "Kontroly na vnitřních hranicích by měly zůstat výjimkou," uvedl. Zároveň ale zdůraznil, že je nutné, aby schengenský systém zachovával mobilitu a zároveň garantoval bezpečnost.

Ke kritice přetrvávajících kontrol na hranicích některých členských zemích uvnitř schengenského prostoru se přidala i řada europoslanců. Například zástupce liberální frakce ALDE uvedl, že kontroly na vnitřních hranicích už nejsou potřebné a měly by okamžitě skončit.

Avramopulos i někteří poslanci také vyzvali, aby do schengenského prostoru byly přijaty Bulharsko a Rumunsko, které jsou členy Evropské unie od roku 2007. Kritéria pro vstup do prostoru volného pohybu obě země splnily již v roce 2011.

Český europoslanec Tomáš Zdechovský v rozpravě vyjádřil nespokojenost nad současným fungováním schengenského prostoru. Kontroly na vnitřních hranicích podle něj nejsou způsobem, jak zvýšit bezpečnost občanů. Co v Schengenu chybí, je podle něj vymahatelnost práva. "Aby všechny členské státy dodržovaly, co mají," zdůraznil Zdechovský.

Témata:  europoslanci Schengen EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy