Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká armáda zabila v Afghánistánu přes 50 islamistických velitelů

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Americká armáda dnes oznámila, že při dělostřeleckém útoku minulý týden její vojáci zabili více než 50 velitelů afghánského islamistického hnutí Tálibán. Útok, jehož terčem bylo podle americké armády shromáždění vysokých představitelů Tálibánu, se uskutečnil v okrese Músakála v jihoafghánské provincii Hílmand.

"Operace namířená proti schůzce velitelů Tálibánu v provincii Hílmand, která je jednou z bašt tohoto hnutí, zasadila povstalcům velkou ránu," prohlásil podle agentury Reuters mluvčí amerických sil v Afghánistánu Martin O'Donnell. Dodal, že tento měsíc bylo při jiných operacích usmrceno několik dalších vysokých i nižších velitelů Tálibánu.

Hnutí Tálibán zprávu americké armády odmítlo jako "propagandu". Podle něj útok zasáhl dva domy obývané civilisty v Músakále a zahynulo při něm pět civilistů a tři byli zraněni. "Jednalo se o civilní obytnou oblast, která neměla s Tálibánem nic společného," uvedl mluvčí hnutí Karí Júsuf Ahmádí v prohlášení.

Podle americké armády se na setkání 24. května sešli velitelé Tálibánu z různých afghánských provincií, včetně sousední provincie Faráh, kde bojovníci hnutí tento měsíc podnikli rozsáhlou ofenzivu s cílem dobýt stejnojmennou metropoli provincie.

"Domníváme se, že na schůzce měl Tálibán plánovat další kroky," uvedl mluvčí amerických sil O'Donnell.

Hnutí Tálibán oznámilo minulý měsíc zahájení jarní ofenzivy a na řadě míst v Afghánistánu v současné době probíhají boje mezi povstalci a vojáky afghánské armády. Při dnešním útoku Tálibánu na policejní stanici v provincii Lógar východně od metropole Kábulu přišli o život tři policisté a 12 lidí utrpělo zranění. Po několikahodinové bitvě byli všichni tři útočníci zabiti.

Při explozi v jihoafghánském městě Kandahár dnes zahynuli tři civilisté a 13 utrpělo zranění. Podle úřadů šlo zřejmě o útok na dílnu, kde se opravují vozidla afghánské armády.

Témata:  Tálibán Afghanistán U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy