Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stáhněte se od hranice, vyzývá Lavrov zahraniční síly na jihu Sýrie

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Moskva/Damašek - Veškeré nesyrské síly, jež operují na jihu Sýrie u hranice s Izraelem, se musí stáhnout. Podle agentury TASS to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jihozápad Sýrie u hranice s Izraelem okupovanými Golanskými výšinami kontrolují rebelové, nedaleko rovněž operuje armáda syrského prezidenta Bašára Asada a íránské milice, které ji podporují.

V pondělí se v saúdskoarabském tisku objevila zpráva, v níž nejmenovaný zdroj tvrdil, že představitelé Íránu a Izraele se tajně setkali v Jordánsku a domluvili se, že do očekávaných bojů na jihu Sýrie v provinciích Dará a Kunajtra nebudou zasahovat,

Syrské vládní oddíly mají nyní vůbec nejsilnější postavení od začátku sedm let trvajícího konfliktu a jihozápad země je jednou z mála oblastí, které jsou stále v rukou Asadových nepřátel.

V regionu přitom platí příměří dojednané s pomocí Spojených států, Ruska a Jordánska. Spojené státy mají nyní obavy, že Asad plánuje příměří porušit s cílem získat kontrolu nad dalším územím.

Témata:  Sýrie Sergej Lavrov ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy