Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivista dostal v Emirátech 10 let vězení. Podle soudu hanobil zemi a šířil sektářství

Dubaj
Dubaj
Foto: Tim Reckmann

Abú Zabí - Prominentní aktivista za lidská práva Ahmad Mansúr byl ve Spojených arabských emirátech ve čtvrtek odsouzen k deseti rokům vězení za hanobení vlasti na sociálních sítích. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Osmačtyřicetiletý otec čtyř dětí byl zatčen loni v březnu. Jeho zadržení kritizovali ochránci lidských práv s tím, že neměl možnost hovořit s právníkem a byl držen na samotce.

Soud Mansúra zprostil obvinění ze spolupráce s teroristickou organizací, ale byl shledán vinným z "publikování falešných informací, které poškozují pověst země" a ze "šíření nenávisti a sektářství".

Kromě deseti roků za mřížemi dostal Mansúr pokutu jednoho milionu dírhámů (šest milionů Kč) a bude pod dohledem úřadů tři roky po propuštění.

V roce 2011 byl Mansúr spolu s dalšími aktivisty zatčen, když požadoval politické a ekonomické reformy. Později mu byla udělena milost.

O čtyři roky později získal Cenu Martina Ennalse pro ochránce lidských práv za svou práci o nezákonném zadržování, mučení a nedůstojném zacházení se zatčenými v SAE.

SAE patří k nejbohatším zemím na Blízkém východě a jsou významným hráčem na poli hi-tech a inovací, jejich politický systém je ovšem považován za nesvobodný. Ve federaci sedmi emirátů, mezi které se řadí Abú Zabí i Dubaj, neexistuje žádná oficiální opozice a politické strany jsou zakázány.

V roce 2013 bylo téměř 70 islamistů odsouzeno k odnětí svobody za údajné plánování státního převratu.

Loni, když SAE a další arabské státy přerušily diplomatické styky s Katarem a uvalily na něj dopravní a obchodní blokádu, státní zástupce SAE občany varoval, že za podporu Kataru hrozí vysoké pokuty a až 15leté vězení.

Témata:  Spojené arabské emiráty Dubaj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy