Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tálibán: S afghánskou vládou nejednáme

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul - Afghánské hnutí Tálibán "kategoricky odmítlo" tvrzení vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu Johna Nicholsona, že zástupci Tálibánu vedou neveřejná jednání s představiteli afghánské vlády. Podle mluvčího Tálibánu Zabiulláha Mudžáhida jsou Nicholsonovy výroky nepodložené.

Generál Nicholson ve středu novinářům řekl, že v Afghánistánu je patrná "velká diplomatická aktivita". Do jednání s vládními činiteli jsou podle něj zapojeni zástupci Tálibánu střední a vyšší úrovně. Na dialogu se prý podílejí také blíže nespecifikované mezinárodní organizace a zahraniční vlády. Nicholson situaci popsal jako "vyjednávání a válčení".

"Americký generál Nicholson činí takováto vykonstruovaná prohlášení, aby odvedl pozornost od svých neúspěchů a aby zaměstnal média ve Washingtonu falešnými tvrzeními, místo aby přiznal, že strategie Trumpovy vlády selhala," uvedl v komuniké mluvčí Tálibánu Mudžáhid.

Podle generála Nicholsona se intenzita útoků na spojenecké síly v Afghánistánu snížila v období mezi únorem a dubnem letošního roku o téměř třetinu ve srovnání s průměrem předešlých pěti let. Koncem dubna, kdy Tálibán oznámil začátek jarní ofenzivy, se sice bojová aktivita zvýšila, ale stále je o zhruba desetinu nižší než v předchozích pěti letech, řekl Nicholson.

Témata:  Tálibán Afghanistán diplomacie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy