Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předběžné výsledky slovinských voleb: Protiimigrační SDS zřejmě vyhrála

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Lublaň - Opoziční Slovinská demokratická strana (SDS) někdejšího premiéra Janeze Janši podle prvních odhadů zveřejněných médii vyhrála dnešní parlamentní volby se ziskem 24,4 procenta hlasů.

Za středopravou stranou sázející v kampani na protiimigrační rétoriku skončila protestní Kandidátka Marjana Šarece (LMŠ) s 12,6 procenta. Výsledky podle médií naznačují, že Janša bude mít potíž s vytvořením vládní koalice.

Ochotu vytvořit se SDS dala před volbami najevo jen strana Nové Slovinsko - křesťanští demokraté (NSi), jejíž zisk se podle odhadů pohybuje kolem 6,6 procenta. Šarec možné povolební vyjednávání se šéfem SDS krátce před volbami odmítl.

Janša už byl předsedou vlády dvakrát (2004-2008 a 2012-2013). Koaliční potenciál mu však podle expertů kromě vyhrocené protiimigrační kampaně snižuje i jeho pověst kontroverzního politika zatíženého několika skandály a soudními kauzami.

Témata:  Slovinsko volby

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy