Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Afghánistán: Duchovní zakázali sebevražedné útoky, záhy se stali terčem atentátníka

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Kábul - Sebevražedný atentátník dnes v Kábulu zaútočil na shromáždění předních afghánských duchovních představitelů. Zahynulo nejméně osm lidí, ale úřady se obávají, že počet zabitých ještě poroste. Zatím se neví, kdo za krvavým činem stojí.

Na shromáždění afghánské Nejvyšší rady ulemů, která sdružuje islámské učence a duchovní vůdce, se ve velkém stanu v západní části Kábulu sešlo kolem 2000 lidí. Útočník se odpálil, když duchovní ze schůzky odcházeli. 

Účastníci shromáždění dnes vyzvali afghánské vládní síly i povstalce z hnutí Tálibán a další ozbrojence, aby zastavili boje a uzavřeli příměří.

Nejvyšší rada ulemů, která v zemi zastupuje celé islámské duchovenstvo, rovněž dnes vydala náboženský výnos, kterým prohlašuje sebevražedné útoky podle islámského práva za zakázané. Krátce poté se účastníci schůzky sami stali terčem útoku sebevražedného atentátníka.

Témata:  Afghanistán teroristické útoky v Afghánistánu Tálibán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy