Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedostatek potravin, pohonných hmot a léků? List přišel s katastrofickým scénářem brexitu, Mayová nesouhlasí

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - V případě brexitu bez obchodní dohody bude mít Spojené království do několika týdnů od opuštění EU nedostatek potravin, pohonných hmot a léků. Přístav v Doveru by podle listu Sunday Times zkolaboval za jediný den. Premiérka Theresa Mayová taková tvrzení odmítá.

Britská vláda pevně věří, že po odchodu země z Evropské unie nenastane žádný "armagedon", jak v neděli naznačil list The Sunday Times. Řekl to dnes mluvčí Mayové. 

Dále uvedl, že vláda na plánech pro případ odchodu bez dohody hodně pracovala, zvlášť na těch týkajících se přístavů. "A víme, že nic z toho se nestane," uvedl mluvčí. Informace nedělníku označil podle britských médií za "naprosto mylné".

Úředníci podle The Sunday Times vytvořili tři možné scénáře brexitu bez obchodní dohody - mírný, vážný a nejhorší s názvem Armagedon. Podle prostředního, tedy vážného scénáře se trajektová přeprava v Lamanšském průlivu první den zhroutí a supermarkety budou do několika dní bez potravin a nemocnice do dvou týdnů bez léků.

Británie chce uzavřít dohodu o budoucích obchodních vztazích s EU před oficiálním odchodem z unie 29. března 2019. Úředníci ale také pracují na plánech pro případ, že jednání skončí bez dohody. Britské ministerstvo pro odchod z EU dodalo, že sice vytvořilo pesimistický scénář pro odchod bez dohody, je ale přesvědčeno, že nic z toho se nestane.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy