Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi členy NATO to vře, Stoltenberg krotí emoce

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - V nové centrále NATO se dnes koná schůzka členů aliance. Její šéf Jens Stoltenberg prohlásil, že rozdíly v názorech mezi členy NATO neznamenají, že by aliance nebyla schopna plnit svůj základní úkol, tedy společnou obranu členských zemí.

Schůzka, která je přípravou na blížící se červencový summit NATO, se koná v atmosféře nesouladu především mezi Evropou a administrativou prezidenta USA Donalda Trumpa. EU i Kanada ostře reagovaly na americké rozhodnutí uvalit cla na dovoz evropské a kanadské oceli a hliníku. Za absurdní američtí spojenci považují to, že USA krok zdůvodňují možným ohrožením své bezpečnosti.

"Souhlasím, že existují rozdíly, které souvisejí s otázkami jako je obchod, jaderná dohoda s Íránem nebo klimatické změny. Vidíme navíc i rozdílné pohledy uvnitř samotné Evropy ohledně jejího dalšího směřování," řekl dnes novinářům Stoltenberg.

"Beru to vážně," řekl o nynějších rozporech mezi spojenci Stoltenberg. Z historie je však podle něj možné se poučit, že členské země se vždy dokázaly sjednotit kolem svého klíčového úkolu a zajistit si vzájemně kolektivní obranu a odstrašení.

Podle generálního tajemníka to prokáže i dnešní a páteční schůzka. Ministři obrany by na ní měli potvrdit posílení alianční velitelské struktury o asi 1200 lidí a vznik dvou nových velitelství. To v americkém Norfolku bude mít na starosti dopravu přes Atlantský oceán, to, které bude sídlit v Ulmu v Německu pak přepravu po Evropě a logistiku.

Podporu by měla získat i nová americká iniciativa týkající se vojenské připravenosti. V jejím rámci by se měli spojenci zavázat, že k roku 2020 by měli mít spojenci k dispozici 30 mechanizovaných praporů, 30 letek a 30 bojových plavidel, které budou připraveny k nasazení do 30 dnů.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy