Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letošní summit NATO se koná v Bruselu, Česko bude zastupovat Miloš Zeman

NATO
NATO
Foto: NATO

Praha - Letošní summit NATO se uskuteční 11. a 12. července v novém komplexu alianční centrály v Bruselu. Ministryně obrana Karla Šlechtová dnes oznámila, že Česko bude na jednání zastupovat prezident Miloš Zeman.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka se Zeman zúčastní summitu první den, tedy 11. července. Druhý den pak českou delegaci povede zástupce vlády, kterého určí premiér Andrej Babiš.

Prezident budovu zná, už loni v květnu se šéfové států a vlád zemí aliance právě tam sešli na "minisummitu" pořádaném při příležitosti převzetí stavby od belgické strany.

Tehdejší setkání ale bylo především příležitostí k prvnímu setkání s novými prezidenty USA a Francie Donaldem Trumpem a Emmanuelem Macronem. Trump tehdy na evropské spojence naléhal, aby skutečně začali na svou obranu vydávat dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP), jak se v roce 2014 dohodli na summitu ve Walesu.

Evropští spojenci USA a Kanada od té doby zastavili propad obranných výdajů a letos by měli předložit konkrétní plány, jak se chtějí na ona dvě procenta v roce 2024 reálně dostat.

Ministři ve čtvrtek a dnes schválili například změny v alianční velitelské struktuře, nově ustavená velitelství v Norfolku v USA a v německém Ulmu mají usnadnit přesuny sil přes Atlantik a po Evropě.

Témata:  Miloš Zeman NATO (Severoatlantická aliance) prezident ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy