Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO zaskočilo Čechy: Radary z Izraele nesmí být zapojeny do aliance

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Praha - Do struktury NATO nemůže být zapojen systém, který nepochází z členské země aliance. Konstatoval to bezpečnostní výbor NATO. Věc se týká i nákupu mobilních radarů pro českou armádu za asi 3,5 miliardy korun z Izraele.

O stanovisku výboru Air and Missile Defence Command and Control Security Acreditation Board (ASAB), zodpovědného za nastavení bezpečnostních pravidel systémů NATO, ministerstvo informoval ve čtvrtek Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

"Zde byl zástupce české strany informován, že podle výboru není přípustné, aby do systému NATO byl zapojen systém, který nepochází z členské země NATO," uvedlo české ministerstvo obrany. Důvodem mají být případná bezpečnostní rizika, která s sebou nesou necertifikované softwarové systémy.

"Je to zvláštní rozhodnutí," reagoval na stanovisko výboru premiér Andrej Babiš. Novinářům řekl, že mluvil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, který ho ujistil, že izraelské síly radary užívají v boji a že je zakoupila i Kanada, která je členem NATO.

Záležitost bude řešit ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). "Problémy jsou od toho, aby se řešily," reagovala na stanovisko výboru NATO. 

Radary chce Česká republika koupit z Izraele od státního podniku Elta Systems, nákup osmi přístrojů má stát asi 3,5 miliardy korun. Nové 3D radiolokátory MADR mají nahradit zastaralé radary sovětské výroby, které už řadu let přesluhují, a zajistit armádě přehled o vzdušné situaci ve výškách od 100 do 3000 metrů.

Podpis smlouvy byl už několikrát odložen. Když minulý ministr obrany Martin Stropnický (ANO) odcházel z funkce, zakázku označil za připravenou k uzavření. Jeho nástupkyně Šlechtová ale uzavření tendru odložila. Vadilo jí to, že český kybernetický úřad nedal jasné stanovisko k zapojení radarů do systému NATO. Náčelník generálního štábu Aleš Opata ve středu uvedl, že potíže se zapojením byly odstraněny. Dnešní zprávu Opata označil za novou informaci.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Karla Šlechtová Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy