Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čas se krátí, vzkázal vyjednavač Barnier do Británie

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Brusel - Brexitová vyjednávání váznou a nevyřešené spory se kupí. Vyjednavač za EU Michel Barnier dnes řekl, že ještě bude třeba hodně práce k dosažení dohody. Zároveň varoval, že se EU "nenechá dojmout" Londýnem při rokování o budoucím partnerství.

"Nenecháme se dojmout, nenechám se dojmout touto 'hrou na svalování odpovědnosti'," řekl Barnier novinářům s tím, že "někteří lidé" v Británii se snaží přenést na unii odpovědnost za následky brexitu. 

Čtvrteční britský návrh uchovat otevřené hranice pro zboží a služby mezi Severním Irskem a Irskem je podle vyjednávače nejasný a "budí více otázek než dává odpovědí". Podle britského návrhu by Británie zůstala v celní unii s EU i další rok po téměř dvouletém přechodném období po brexitu.

"Dovolte mi, abych řekl velmi jasně, že co je určeno pro území o velikosti Severního Irska, nemusí být nutně uskutečnitelné pro celé Spojené království," poznamenal vyjednávač.

Británie má opustit EU na konci března příštího roku, ale do října musí být vyjednána dohoda o jejím odchodu, aby ji parlamenty v členských zemích unie stihly ratifikovat. Obě strany se také shodly na myšlence přechodného období až do konce roku 2020, aby byl čas dojednat dohodu o volném obchodu. "Nastal čas rozhodnout a vybrat si. Zbývá méně než deset měsíců do odchodu Británie z EU, který si Británie přála," upozornil unijní vyjednávač.

V britských návrzích vidí "žádost zachovat dosavadní stav", což se mu zdá "dosti paradoxní" vzhledem k tomu, že to byla Británie, která se sama rozhodla z EU odejít. 

Agentura AFP připomněla, že uvnitř britské vlády panuje silné napětí mezi stoupenci "tvrdého" a "měkkého" brexitu.

Témata:  Brexit EU Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.