Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí a turečtí budou hlídkovat v syrském Manbidžu

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara/Damašek - Turecký ministr obrany Nurettin Canikli dnes oznámil, že turečtí a američtí vojáci budou mít společné hlídky v severosyrském městě Manbidž. Bojovníci Islámského státu (IS) navzdory velkým porážkám v poslední době stále útočí.

V Manbidži působí američtí vojáci i kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristy a žádá Spojené státy, aby je přestaly podporovat. Milice YPG se ovšem významně podílely na porážce radikálů z IS v severní Sýrii a kromě jiného se zasloužily o vytlačení bojovníků IS i z Manbidže.

Canikli řekl, že se tento týden na summitu NATO sešel se svým americkým protějškem Jamesem Mattisem. "Detailně jsme hovořili o plánech v Manbidži," řekl turecký ministr, jehož dnes citovala turecká agentura Anadolu.

Kurdové tento týden oznámili, že jsou připraveni se z Manbidže stáhnout. Turecký ministr zahraniční Mevlüt Çavuşoglu tehdy řekl, že YPG budou po stažení z Manbidže odzbrojeny. Dohodl se na tom prý s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem. Manbidž leží západně od Eufratu, v jehož okolí stále působí IS.

Boje proti IS v Sýrii stále pokračují

Podle dnešní zprávy agentury AFP se oddílům, které podporují syrskou vládu, podařilo zatlačit bojovníky IS až k okraji města Búkamál, které leží na syrsko-irácké hranici. Radikálové "po ostrých bojích ustoupili až k západnímu a severnímu okraji města," uvedla exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). 

SOHR také uvedla, že za posledních 24 hodin padlo na straně spojenců syrské vlády 30 lidí. Jde hlavně o íránské bojovníky a členy libanonského Hizballáhu. Hnutí IS přišlo o 21 bojovníků. 

Témata:  Turecká armáda U.S. ARMY Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy