Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se nikdy nesnažilo Sýrii diktovat, co má dělat, tvrdí Asad

Bašár Asad se sešel s Vladimirem Putinem (21.11.2017).
Bašár Asad se sešel s Vladimirem Putinem (21.11.2017).
Foto: kremlin.ru

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad v rozhovor pro britský list Mail on Sunday popřel, že by jeho země byla v ruském vleku. Také přiznal, že se názorově neshodne s Moskvou v otázce Íránu.

"Máme s Ruskem dobré vztahy více než šest desetiletí, skoro sedm. Nikdy za dobu těchto vztahů se (Rusové) nesnažili diktovat, co máme dělat, i když názorové rozdíly existují," řekl Asad.

Syrský občanský konflikt začal v roce 2011. Rusko do něj v roce 2015 vstoupilo a pomohlo Asadově vládě dobýt zpět ztracená území. Pod kontrolou syrské vlády nebo jejích spojenců je nyní kolem 60 procent syrského území.

"Rozhodnutí o tom, co se v Sýrii stane, jsou syrská," uvedl Asad. Na možné neshody mezi Ruskem a Sýrií upozornila zpráva z tohoto týdne, podle níž se Damašku nelíbí údajné rozmístění ruských sil poblíž libanonské hranice. Rusko také nedávno vyzvalo všechny nesyrské jednotky, aby odešly z jižní Sýrie, což se interpretuje jako výzva určená hlavně Íránu. Rusko tak pomáhá řešit obavy Izraele o působení Íránců v blízkosti jeho hranice.

Asad v interview také řekl, že očekává konec války do roka. Zopakoval ale, že chce dobýt zpět celé syrské území. Podle něj konflikt prodlužuje vměšování západních zemí jako Francie, USA nebo Británie. O působení západních sil v Sýrii hovořil jako o "koloniální" intervenci. Asad také řekl, že Sýrie přestala s evropskými zeměmi sdílet tajné informace. 

Témata:  Bašár Asad Sýrie ruské angažmá v Sýrii Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy