Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země G7 a Světová banka věnují miliardy dolarů na vzdělání dívek

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

La Maibaie - Státy G7 a Světová banka se na summitu v Kanadě rozhodly věnovat téměř tři miliardy dolarů na vzdělání dívek. Podle kanadské vlády jde o vůbec největší jednorázovou investici do této oblasti. Pozornost chtějí dárci věnovat především oblastem, kde je pro dívky školní docházka zvláště obtížná. Budou při tom spolupracovat s humanitárními organizacemi a dalšími partnery.

Největší částkou přispěje Světová banka, která chce během pěti let uvolnit dvě miliardy dolarů. Dalšími velkými dárci jsou Británie, která přispěje 250 miliony dolarů, či Kanada, která během tří let investuje 310 milionů dolarů.

Z fondu na dívčí vzdělání se bude investovat do infrastruktury, ale i do vzdělání učitelů. Podle Dětského fondu OSN UNICEF je po celém světě na 75 milionů dětí, které nenavštěvují školu. 

Závazek G7 uvítala pákistánská nositelka Nobelovy ceny za mír Malala Júsufzaiová, která před zahájením summitu o investice do školství žádala. Malalu v roce 2012 jako patnáctiletou školačku kvůli její kampani vážně postřelili ozbrojenci z hnutí Tálibán. Dnes na twitteru k daru na vzdělání dívek napsala, že jde o "velký krok kupředu".

"Mladé ženy v rozvojových zemích dostanou příležitost budovat vlastní existenci místo toho, aby se brzy vdaly nebo ještě jako děti pracovaly," uvedla Júsufzaiová ve svém prohlášení.

Témata:  G7 Světová banka (World Bank, zkratka WB) Malala Júsufzaiová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy