Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zasáhla Moskva do referenda o brexitu? Zakladatel kampaně proti EU musí vysvětlovat své vazby na Rusko

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Na britské politické scéně se bouřlivě debatuje o možném vlivu Ruska na referendum o brexitu. Poslanec Damian Collins vyzval představitele kampaně za odchod Británie z EU Arrona Bankse, aby objasnil své vazby na Rusko.

The Sunday Times napsal, že Banks, který byl zakladatelem neoficiální probrexitové kampaně Leave.EU, se třikrát setkal s ruským velvyslancem v Británii. Ve své knize The Bad Boys of Brexit (Zlí chlapci brexitu) přitom miliardář přiznal pouze jednu takovou schůzku. "Měl jsem s ruským velvyslancem dvě posezení u jídla a pití a jedno u šálku čaje. Vlezte mi na záda," řekl podnikatel nedělníku.

Collins řekl BBC, že jde o závažnou a důležitou zprávu. "Chceme vědět více o tom, jak hodně pan Banks těžil ze svého vztahu s ruskou ambasádou," řekl Collins, před jehož výborem by se měl Banks v úterý objevit. "Měl za to peníze? Použil tyto peníze na financování kampaně?" táže se politik. Banks to popírá.

Banks a šéf komunikace kampaně Leave.EU Andy Wigmore v listopadu 2016 s ruským velvyslancem také poobědvali. To bylo pouhé tři dny poté, co se společně s bývalým vůdcem protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigelem Faragem setkali v New Yorku s čerstvě zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Banks a Wigmore přitom údajně hovořili i o možných podnikatelských příležitostech v Rusku, včetně možnosti podílu v šesti dolech na zlato. Rozsah napojení Bankse a Wigmorea na Rusko údajně ukazuje 40.000 e-mailů, k nimž se dostala bývalá novinářka The Sunday Times Isabela Oakeshottová, která Banksovi pomáhala s napsáním knihy Bad Boys of Brexit.

Novinářka e-maily poskytla svému bývalému periodiku poté, co byly její e-mailové účty napadeny hackery. Nyní tvrdí, že Bankse a Wigmorea "nestydatě využili" Rusové. Dodala však, že nic z toho, co zjistila, nezpochybňuje úsudek 17,4 milionu lidí, kteří hlasovali pro brexit.  Wigmore popřel, že by s Banksem poskytli "jakékoli podrobnosti o naší kampani jakémukoli Rusovi".

Banks je ochoten vypovídat před členy parlamentu. Tvrdí však je obětí politického honu na čarodějnice.

Témata:  Brexit Velká Británie Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy