Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lodě s migranty stále krouží ve Středomoří, případem se už zabývá Brusel i UNHCR

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Itálie patrně odmítne přijmout další loď s migranty. Už v neděli nemohla v Itálii přistát loď neziskové organizace SOS Méditerranée s 629 migranty na palubě, které předtím nepřijala Malta. Plavidlo je dosud v mezinárodních vodách mezi Maltou a Itálii a nemá kde přistát. Do napjaté situace se už vložil Brusel a OSN. Pomoc nabídlo Španělsko.

V noci na dnešek bylo u libyjských břehů z moře vyzdviženo dalších 800 migrantů, napsal italský deník La Repubblica. K Itálii plují v lodi neziskové organizace Sea Watch. Ani tuto loď nechce italský ministr vnitra Matteo Salvini do přístavů pustit.

"A dost. Záchrana života je sice povinnost, ale udělat z Itálie obrovský uprchlický tábor nikoli. Itálie už nebude dál přikyvovat a poslouchat," napsal na facebooku Salvini.

"Dnes operuje u libyjských břehů loď Sea Watch 3. Patří německé neziskové organizaci a pluje pod holandskou vlajkou. Po několikáté nabere migranty a chce je samo sebou dopravit do Itálie. Německá organizace, holandská vlajka, Malta nic nedělá, Francie migranty odmítá a Evropě je to jedno," dodal ministr a zároveň šéf protiimigrační strany Liga, která chce prosadit masové deportace migrantů bez patřičných dokumentů.

Na lodi Aquarius organizace SOS Méditerranée se nachází 629 uprchlíků, z toho 123 nezletilých bez doprovodu, 11 dalších dětí a 7 těhotných žen. Loď má kapacitu 550 osob. Nezisková organizace na twitteru informovala, že lidé na palubě o diplomatické roztržce nevědí.

Malta, kde žije méně než půl milionu obyvatel, poukázala na to, že už tak přijala více migrantů na hlavu než Itálie. Ta od roku 2014 vstřebala 600.000 uprchlíků vyzdvižených z moře.

"Chceme vyslat jasný signál," komentoval zavření přístavů poslanec Ligy Nicola Molteni. "Buďto se (uprchlíkům) otevřou i další přístavy - na mysli mám Barcelonu, Marseille a Maltu - anebo bude blokáda pokračovat," dodal. 

"Mluvíme tu o lidech... prioritou italských a maltských úřadů by mělo být zajistit jim péči, kterou potřebují," uvedl na tiskové konferenci mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. "Vyzýváme všechny zúčastněné k rychlému řešení, aby lidé na lodi Aquarius mohli být co nejdříve vyloděni," dodal.

Na lodi docházejí zásoby a lidé potřebují rychle pomoci. Širší problémy, například jak se státy mají dělit o odpovědnost, se dají řešit později, uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Itálii a Maltu vyzval, aby politiku odložily stranou.

Přijmout loď Aquarius nabídli starostové dvou španělských měst Barcelony a Valencie. Starostka katalánské metropole Barcelony Ada Colauová vyzvala nového španělského premiéra Pedra Sáncheze, aby přehodnotil migrační politiku svého předchůdce a loď s více než 600 migranty přijal.

Témata:  uprchlíci Itálie Malta

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy