Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebevražedný útočník se odpálil u ministerstva v Kábulu, 12 lidí zemřelo

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Sebevražedný atentátník dnes zaútočil na sídlo ministerstva pro obnovu a rozvoj venkova v afghánské metropoli Kábulu. Zahynulo nejméně 12 lidí, další 31 osob utrpělo zranění. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS).

Atentátník, který přišel pěšky, se odpálil u brány vedoucí do komplexu kolem 13:00 místního času (10:30 SELČ), kdy řada zaměstnanců budovu opouštěla. Z práce odcházeli dříve z důvodu islámského postního měsíce ramadánu, během nějž by muslimové za denního světla neměli jíst a pít.

K atentátu se prostřednictvím propagandistické agentury Amak opět přihlásil IS. Podle afghánských bezpečnostních představitelů jsou ale tyto útoky spíš prací sítě Hakkání, která je napojena na Tálibán. 

Ten minulý týden oznámil třídenní příměří, které bude dodržovat u příležitosti svátku íd al-fitr, jenž je oslavou konce ramadánu. 

Témata:  Afghanistán teroristické útoky v Afghánistánu Tálibán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.