reklama

Velmi očekávané návrhy chtěl původně zveřejnit v úterý, termín byl ale odsunut na neurčito. Střet dvojice čelných politiků konzervativní unie CDU/CSU ukazuje, že se jim v oblasti migrace stále nedaří najít společnou řeč.

Někdejší bavorský premiér Seehofer, který je od března ministrem vnitra, patřil dlouho k nejostřejším kritikům migrační politiky kancléřky Merkelové. Spory šéfů CDU a CSU o uprchlickou a azylovou politiku se nepodařilo zcela zklidnit ani před loňskými parlamentními volbami, což podle všeho přispělo k výrazně horšímu výsledku konzervativní unie. Ke kompromisu v otázce takzvané horní hranice pro přijímání uprchlíků nakonec obě strany došly až po volbách.

V posledních týdnech se ale rozhořel další spor, který se týká především Seehoferových plánů vracet hned na německých hranicích zpět běžence, kteří do spolkové republiky přicházejí z jiného státu Evropské unie, Švýcarska nebo Norska. Německé právo s takovým postupem obecně počítá, ve výjimečných humanitárních situacích se ale neuplatňuje. A výjimečná situace, kterou v září 2015 vyhlásil tehdejší ministr vnitra Thomas de Maiziére, v tomto ohledu v Německu panuje dodnes.