Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová má problémy? Kvůli migračnímu sporu čelí tlaku od sesterské CSU

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Nový spor o uprchlíky, který vypukl mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) a ministrem vnitra Horstem Seehoferem (CSU), může mít vážné dopady na fungování celé vlády. Ta se přitom rodila horko těžko. Do sporu se už vložila řada politiků konzervativní unie CDU/CSU.

Nový spor se týká Seehoferových plánů vracet hned na německých hranicích zpět běžence, kteří už byli registrováni v jiném státu EU, Švýcarsku nebo Norsku. Německé právo s takovým postupem obecně počítá, ve výjimečných humanitárních situacích se ale neuplatňuje. A výjimečná situace, kterou v září 2015 vyhlásil tehdejší ministr vnitra Thomas de Maiziére, v tomto ohledu v Německu panuje dodnes. 

Změna německého postoje by vedla k tomu, že by spolková republika vracela běžence například přímo na hranicích s Rakouskem nebo Českou republikou. Merkelová však zatím návrh Seehofera odmítá, kvůli čemuž ministr v pondělí nečekaně zrušil představení svého "migračního plánu", které chystal na dnešek.

Bavorský premiér Markus Söder se dnes jasně postavil za svého stranického šéfa Seehofera. "Jsme pevně přesvědčeni, že Německo musí jednat podle práva a zákona. Také v Německu je konečně čas na jasná pravidla," řekl. "Kdo říká, že se rok 2015 nesmí opakovat, musí teď jednat," podotkl v narážce na opakované prohlášení Merkelové. V roce 2015 do spolkové republiky přišlo rekordních 890 tisíc žadatelů o azyl.

Ještě tvrdší byl ve svém vyjádření bývalý bavorský premiér z let 1993-2007 Edmund Stoiber, podle něhož rozhodnutí Merkelové z roku 2015 umožnit všem uprchlíkům řízení o azylu v Německu zemi zcela přetížilo. "Vláda práva to skutečně nebyla," nechal se slyšet.

Za tvrdými slovy politiků CSU se podle odborníků skrývá i to, že bavorskou stranu na podzim čekají zemské volby, v nichž bude o přízeň voličů bojovat i s protiimigrační Alternativou pro Německo (AfD).

Postoji Merkelové ale nerozumí ani někteří politici její křesťanské demokracie, včetně saského ministerského předsedy Michaela Kretschmera, který se za Seehofera otevřeně postavil. 

Témata:  Angela Merkelová Horst Seehofer Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy