Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa by měla otevřít dveře migrantům nebo je zabije IS, volají Lékaři bez hranic

Nemocnice Lékařů bez hranic v Kundúzu
Nemocnice Lékařů bez hranic v Kundúzu
Foto: Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières

Brusel/Ankara - Evropa a Turecko by měly otevřít své dveře migrantům. Žádají to Lékaři bez hranic, kteří tvrdí, že na 100 tisíc Syřanů může v opačném případě skončit v rukou radikálů z organizace Islámský stát.

"Žádáme Turecko, aby znovu projevilo velkorysost a otevřelo hranice pro lidi uvízlé ve městě Azaz," uvedli lékaři v prohlášení. Poukázali na to, že Turecko se na svém území už stará o tři miliony uprchlíků, právě většinou Syřanů, kterým mnohdy hrozí kvůli Islámskému státu působícímu v Sýrii i smrt.

"Místo zaměřování úsilí na to, jak zabránit uprchlíkům ve vstupu do Evropy, musí EU spolupracovat s Tureckem na urychlení procesu udělování azylu syrským uprchlíkům v Evropě," dodal šéf operací MSF na Blízkém východě Pablo Marco

Podle agentury DPA lidé uvíznutí ve zmenšujícím se koridoru města Azaz žijí v "zoufalých podmínkách" a je potřeba jim pomoci, aby nepadli do rukou radikálů či nezemřeli přímo ve městě.

Témata:  Sýrie uprchlíci lékaři Lékaři bez hranic Islámský stát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy