reklama

"Rýsuje se evropské řešení, že by se vylodili na Maltě," řekl dnes rozhlasové stanici RTL mluvčí francouzské vlády Benjamin Griveaux s odkazem na loď Lifeline. Dodal, že o problému s touto lodí jednali v pondělí francouzský prezident Emmanuel Macron a maltský premiér Joseph Muscat.

Paříž je podle mluvčího připravena poslat na Maltu tým, který pomůže se zpracováním žádostí o azyl jednotlivých migrantů z této lodi.

Posádka lodi Lifeline nalodila 234 migrantů z Afriky u libyjských břehů minulý týden v noci ze středy na čtvrtek. Už předtím jí Itálie upozorňovala, aby migranty na palubu nebrala a vyčkala na příjezd lodě z Libye.

Nový italský ministr vnitra Matteo Salvini, který slíbil v kampani zastavit masový příliv migrantů do Itálie, minulý týden odmítl loď Lifeline přijmout a vyzval Maltu, aby tak učinila, když se plavidlo ocitlo v jejích vodách. Malta to ale tehdy odmítla.

Posádka lodi Lifeline ve čtvrtek vyzvedla z moře a vratkých člunů u Libye dalších 113 migrantů, kteří se nalodili na dánskou obchodní loď Alexander Maersk. I ta čekala do pondělí na povolení vplout do některého z italských přístavů. V noci na dnešek oznámil starosta sicilského města Pozzallo, že italský ministr vnitra přijetí této lodi povolil.