Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V zahraničí propírají českou vládu s komunisty a hořkou symboliku dneška pro ČSSD

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Paříž/Berlín - I ve světě si povšimli, že nová česká vláda, kterou má podporovat KSČM, byla jmenována na Den památky obětí komunistického režimu. Agentura Reuters spíše, že jmenování vlády má pro koaliční ČSSD hořký symbolismus, neboť se tak děje v den výročí jejího sloučení s komunistickou stranou v roce 1948.

Reuters poznamenal, že ustavení vlády provázely spory s prezidentem Milošem Zemanem, který odmítl jmenovat ministrem zahraničí sociálního demokrata Miroslava Pocheho. Agentura také připomněla, že většina stran s Babišem odmítla spolupracovat kvůli jeho trestnímu stíhání v souvislosti s unijními dotacemi.

Agentura AFP v textu o jmenování vlády klientům vysvětlila, že koalici tvoří centristické a populistické ANO premiéra Andreje Babiše a sociální demokraté a že kabinet se v parlamentu bude opírat o podporu komunistů výměnou za jejich vliv ve státních firmách. AFP rovněž napsala, že je to poprvé od sametové revoluce vedené pozdějším prezidentem Václavem Havlem, kdy klíčovou roli při vzniku vlády mají komunisté.

O Babišově dotační kauze informuje německá DPA, která rovněž jako Reuters upozornila na to, že jmenování vlády přišlo v den výročí smrti jedné z obětí komunistického režimu a že komunisté, od kterých premiér čeká podporu, mají v programu vystoupení z NATO.

"Novou menšinovou vládu by poprvé od roku 1989 měli tolerovat komunisté," uvedla rakouská APA s tím, že konečné rozhodnutí chce KSČM učinit o víkendu. 

Témata:  vláda KSČM Andrej Babiš média Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy