Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Loď Lifeline s 230 uprchlíky zakotvila ve Vallettě, Malta loď zabaví a zahájí vyšetřování

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Valletta - Plavidlo německé nevládní organizace Lifeline se zhruba 230 migranty, kteří byli zachráněni před týdnem u libyjských břehů, dorazilo dnes večer na Maltu. Tamní premiér Joseph Muscat dnes oznámil, že migranty si rozdělí osm zemí Evropské unie. 

Jak informovala agentura AFP, plavidlo zakotvilo v přístavu maltské metropole Valletty. Na místě je očekával velký počet policistů, zdravotníků a úředníků. Migranti se podrobí vstupním pohovorům a lékařskému vyšetření.

Podle maltského tisku si migranty rozdělí Malta, Francie, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Irsko, Nizozemsko a Belgie. Muscat také oznámil, že Malta loď zabaví a zahájí vyšetřování.

Premiér Malty zdůraznil, že dohoda zemí EU platí jen pro tento jeden případ, a upozornil, že zatím není stanoveno, kolik běženců která země přijme. To se podle něj domluví, až budou migranti zaregistrováni. Pak mohou také podat žádost o azyl. Pokud jeho podmínkám nevyhoví, budou deportováni do země původu.

Středomořské země se o přijetí migrantů z lodi Lifeline dohadovaly skoro týden, přijmout je předtím odmítla Itálie, kam měla loď plující zřejmě pod nizozemskou vlajkou namířeno.mItalská vláda loď nechtěla přijmout s tím, že její posádku už předem varovala, aby migranty nenaloďovala.

Posádku plavidla, které má podle tisku kapacitu jen asi 50 osob, italská pobřežní stráž informovala, že pro migranty přijede libyjská pobřežní stráž. Také úřad maltského premiéra v úterý v prohlášení uvedl, že za situaci migrantů na lodi Lifeline je zodpovědný její kapitán, protože ignoroval pokyny Itálie, které byly v souladu s mezinárodním právem.

Témata:  uprchlíci Malta Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy